{"id":341,"date":"2023-09-02T13:31:14","date_gmt":"2023-09-02T11:31:14","guid":{"rendered":"https:\/\/havland.no\/?p=341"},"modified":"2023-09-06T14:00:26","modified_gmt":"2023-09-06T12:00:26","slug":"rokting-og-foring","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/havland.no\/2023\/09\/02\/rokting-og-foring\/","title":{"rendered":"R\u00f8kting og f\u00f4ring"},"content":{"rendered":"
\n

<\/h2>\n<\/div>\n
\n
<\/div>\n<\/section>\n
\n
\n

R\u00f8kting og f\u00f4ring de f\u00f8rste m\u00e5nedene.<\/strong>
\nHer er det h\u00f8y kompleksitet, og timing av faktorene er kritisk. Mange faktorer m\u00e5 v\u00e6re p\u00e5 stell for at fisken skal vokse og ha det bra.<\/p>\n

Hall 1 <\/strong><\/div>\n
\n
\n

Hall 1 er startf\u00f4ringsavdelingen her ved Havlandet. Det er virkelig hjertet i et marint yngelanlegg som produserer arter med sm\u00e5 avkom. Her m\u00f8tes alle ingrediensene fra alle avdelinger og alt skal spille sammen p\u00e5 rett m\u00e5te for at sm\u00e5 larver en dag skal bli til stor fin slaktefisk. For at startf\u00f4ringen skal bli vellykket m\u00e5 vi ha m\u00f8dre og fedre med god genetisk kvalitet. De m\u00e5 ogs\u00e5 ha f\u00e5tt godt f\u00f4r, slik at eggene er av rett kvalitet. Fisken m\u00e5 ogs\u00e5 ha f\u00e5tt rett temperatur, lys og ellers gode vilk\u00e5r.<\/span><\/p>\n

N\u00e5r eggene klekker settes larvene, som er ca 1500 ganger mindre enn laks n\u00e5r den klekker, inn i kar tilpasset oppdrett av s\u00e5 sm\u00e5 individer. Lys, temperatur, str\u00f8m, turbiditet m\u00e5 v\u00e6re gunstig. Vannet m\u00e5 behandles meget godt. N\u00e5r plommesekken er brukt opp vil larvene kunne \u00e5pne munnen og spise levende f\u00f4r. Vi tilsetter da hjuldyr, eller ogs\u00e5 kalt rotatorier som vi dyrker frem ved bruk av egenproduserte alger og innkj\u00f8pt f\u00f4r tilpasset disse dyrene. Etter noen dager tilsetter vi ogs\u00e5 en saltkreps til karene med torskelarver.<\/p>\n

Etter en m\u00e5ned vil larvene ha vokst seg s\u00e5 store at de kan begynne \u00e5 spise t\u00f8rrf\u00f4r. Pellet som da vil v\u00e6re 0,2 mm og Torskelarven er 0,003 gram. Ytterligere en m\u00e5ned senere vil Torsken v\u00e6re 0,1 gram, og kan kalle seg en fisk. Fisken har blitt flyttet over til p\u00e5vekstavdeling og produksjonen er mer lik det vi finner hos arter som klekker som ferdig yngel, for eksempel laks, \u00f8rret eller rognkjeks.<\/p>\n

Det ligger mye arbeid bak utviklingen av protokoller tilpasset den enkelte art. Kanskje er det denne avdelingen som ser uvirkelig sm\u00e5 larver bli til store mengder fisk, som er aller mest givende i en marinfisk produksjon. Les videre n\u00e5r vi oppdaterer prosessene i hall 2 og forteller om hva som skjer videre herfra!<\/span><\/p>\n<\/div>\n<\/section>\n<\/div>\n<\/section>\n<\/div>

<\/div>
\"r\u00f8kting,<\/span><\/div>
<\/div>